Hoe ontstop jij het riool het makkelijkst

Geplaatst door

Bij een verstopt riool denken we vaak allemaal aan een ontstopper. Zo’n houten steel met op het uiteinde een grote zuignap. Maar hoe werkt deze eigenlijk en is dit nou het enige middel om te gebruiken bij een verstopt riool? Lees hieronder het gebruik en de werking van de ontstopper en een aantal andere middelen die je kan gebruiken voor het ontstoppen van je riool.

Hoe werkt de welbekende ontstopper?

Het meest gebruikte middel voor het ontstoppen van kleine verstoppingen in het riool is de zogenaamde ontstopper. Deze is ook wel bekend als een “plunger” of “plopper” en haast iedereen kent hem. De mechaniek achter de plopper is erg simpel. Als men deze over het gat van de afvoer plaats en geleidelijk de steel indrukt, wordt er een vacuüm gecreëerd. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat het vastzittende afval in de afvoer voor even loskomt als men aan de steel trekt. Als dit afval loskomt, is het makkelijker om weg te stromen door de pijpleiding. Mocht de eerste poging niet succesvol zijn, kun je ervoor kiezen het een aantal keer achter elkaar proberen. Het kan namelijk zijn dat met elke poging het afval een stukje losser wordt en zo uiteindelijk losgetrokken wordt. Zo is de plopper in de meeste gevallen succesvol bij een niet al te ingewikkelde verstopping.

Wanneer geen plopper gebruiken

Toch zijn er gevallen waarbij deze methode of niet sterk genoeg is, of niet effectief is voor langere termijn. Zo kan het zijn dat je de prop afval loskrijgt van de plaats van het probleem, maar deze een aantal meter verderop in de leiding weer vast komt te zitten. Of het afval is zodanig opgehoopt dat het vacuüm van de zuignap simpelweg niet sterk genoeg is om het los te krijgen. In dit soort gevallen is het beter om een andere keuze te maken die neerkomt op een efficiënte oplossing.

Alternatieve oplossingen voor het ontstoppen

De meest bekende manier om het riool te ontstoppen op de plopper na is het gebruik van een chemisch middel. Deze oplossing heeft wel een aantal nadelen. Als men een sterk middel koopt en deze in de goot deponeert, kan er water en viezigheid omhoogkomen. Dit komt door de reactie die plaats vindt in de leiding. Dit kan zorgen voor een nare geur. Toch heeft het ook voordelen, men kan zonder fysieke inspanning en ongeacht de plek van het vastzittende afval de verstopping verhelpen. Bijvoorbeeld het riool ontstoppen Hoofddorp kan moeiteloos plaatsvinden. Ook op plekken waar men de pijpen niet los kan halen.

Geef een reactie