Je goederen makkelijker, sneller en efficiënter vervoeren

Geplaatst door

Klinkt goed! Maar hoe dan? Cross docking is een proces in de logistiek waarbij inkomende goederen direct van de ontvangstlocatie worden verplaatst. Dit gebeurt naar de uitgaande locatie, zonder dat de spullen tussentijds worden opgeslagen. Dit proces is gericht op het kleiner maken van de omvang van de zendingen en het inkorten van de doorlooptijden. Zo kun je als bedrijf je voorraden zo compact mogelijk houden en toch gaan voor snelle levertijden.

Het proces wordt al veelvuldig toegepast door bijvoorbeeld postdiensten, maar ook door distributiecentra in de e-commerce. Wanneer er anders meerdere magazijnen zouden moeten zijn om orde te houden, is dit een goede en soms ook noodzakelijke manier om de stroom van goederen goed te kunnen blijven ordenen.

De voordelen van dit werkproces

Cross docking kent vele voordelen. Een van de grootste is dat door middel van dit proces er veel meer snelheid in het gehele proces kan worden toegevoegd. Er is geen sprake van opname in de voorraad én verdere orderpickprocessen zijn niet meer nodig. De producten blijven vaak een stuk minder dan 24 uur in de crossdock staan. En is sommige gevallen is dit zelf minder dan een uurtje!

Zo levert dit proces meer tijd op die besteedt kan worden aan andere zaken, en wordt er tegelijk in de kosten bespaard. Denk bijvoorbeeld aan het huren van de opslagruimte, aan het betalen van alle mensen die arbeid moeten verrichten en aan transport.

Efficiëntie is key

Ookal klinkt cross docking bijna als de ideale oplossing. Tóch moet je opletten dat je het proces wel efficiënt uitvoert. En dit gaat niet zomaar. Hiervoor zijn aanpassingen nodig die het proces efficiënt maken.

Denk aan passend materiaal. Hierbij worden bijvoorbeeld de voertuigen die je wilt gaan inzetten bedoeld. Verder moet er samengewerkt worden met andere partners en/of distributiecentra. Deze moeten vervolgens ook weer over de juiste vervoersmiddelen beschikken. Wat lang niet altijd het geval is.

Misschien wel het belangrijkste punt om cross docking efficiënt te maken, is dat er goed wordt nagegaan of alle goederen die vervoerd zullen worden, ook dezelfde eindbestemming hebben.

Cross docking in de Randstad

Heb jij nou je eigen onderneming in de Randstad, en ben je enthousiast geworden? Door gebruik te maken cross docking, hoef jij niet langer te laden en lossen op plekken die lastig bereikbaar zijn. Of waar je diesel voertuig niet langer meer welkom is. Een bedrijf dat cross docking services aanbiedt bij jou in de buurt is Hubbel Den Haag. Dit bedrijf werkt met elektrische voertuigen zodat bovengenoemd probleem gelijk is opgelost!

Geef een reactie