Je kind gaat voor het eerst alleen op vakantie, wat nu?

Geplaatst door

Als je kinderen hebt, dan ben je waarschijnlijk erg beschermend over. Je wil immers niet dat er iets erg met je kind gaat gebeuren en daarom probeer je jouw kind zoveel mogelijk te beschermen. Alleen kun je nou eenmaal niet altijd je kind overal voor beschermen. Soms moeten kinderen leren om zelf in te schatten wat wel en niet veilig is. Dit kun je enkel leren door ervaring op te doen en door de wereld te leren kennen. Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer ze zelfstandig willen gaan doen. Dit kan zijn van een nachtje weg met vrienden tot op vakantie gaan met vrienden. Als jouw kind deze zomervakantie graag met vrienden op vakantie wil gaan, dan kan dit als ouder nog best spannend zijn. Zeker als je kind nog nooit alleen weggeweest is. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet wat jij met je kind gaat afspreken en hoe jij dit aan gaat pakken.

Maak duidelijke afspraken

Als eerst is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Dit hoeven echt niet mega veel afspraken te zijn, maar bespreek wat jullie verwachten van elkaar. Zo kun je afspreken om elke dag even te appen, bellen of videobellen. Bespreek dat je zo nu en dan graag wat wil horen en dat je het fijn vindt om bijvoorbeeld te weten waar ze naartoe gaan. Luister ook goed naar wat jouw kind graag wil, want je wil ook niet te veel vragen. Neem dus gewoon even de tijd om samen na te denken over eerlijke regels en bespreek dit open, zodat je later geen spijt hebt van bepaalde keuzes.

Volg alles voor de zekerheid

Als je kind met het vliegtuig op vakantie gaat, dan kan dit nog erg spannend zijn. Je kunt afspreken om tijdens de vakantie te kunnen zien waar je kind zich bevindt. Stel er zou dan toch wat gebeuren, dan weet je als ouder precies waar je kind is en kun je vervolgens gaan handelen. Ook kun je een vliegtuig volgen. Als je kind dan gaat vliegen kan het leuk zijn om dat vliegtuig een beetje te volgen. Zo weet je hoelaat je kind is aangekomen en dat alles goed is gegaan.

Help waar nodig

Het regelen van een vakantie kan nog best een gedoe zijn er daarom is het erg handig om je kind hier nog even mee te helpen. Kijk samen naar vakanties en zorg dat je zeker weet dat je kind naar een veilig buurt gaat. Probeer goede adviezen te geven en kijk dus vooral mee! Ook kun je helpen bij het pakken van de koffer en het helpen herinneren om belangrijke dingen, zoals een ID, mee te nemen.

 

Geef een reactie